pondělí 15. prosince 2008

L-carnitin- výborný pomocník nejen při hubnutí


Která z Vás by nechtěla vypadat jako krásná modelka? Nebo alespoň vypadat štíhleji, zdravěji a mít pevnější tělo? Přiznejme si, dělá nám dobře, když se po nás otočí pěkný chlap. Asi každá z Vás už se o nějakou tu ,,zaručenou“ dietu pokusila. Ale také mnoho z Vás zjistilo, že dlouhodobě zhubnout nelze tak lehce a stojí to mnoho úsilí. Existuje však vynikající doplněk výživy, který Vám v tomto snažení dopomůže společně s úpravou Vašeho jídelníčku a dostatečnou pohybovou aktivitou. Tento suplement se nazývá L-carnitin a je hitem 21. století pro své široké využití.


Carnitin je látka, která se vyskytuje ve 2 formách. Jednak v D-carnitin formě, která je však neúčinná a ve větším množství může být dokonce i toxická. Z toho důvodu pozor na levné napodobeniny! Ta správná forma se nazývá L-carnitin. Je tělu vlastní a velmi potřebná. Nemá negativní účinky. Původně byla tato látka získávána pouze z masa. Díky tomu získala svůj název (latinsky maso = carnis). L-Carnitin se tedy vyskytuje v menší míře také v běžné stravě jako je maso či mléčné výrobky. Avšak toto množství je zanedbatelné, pokud si přejete zhubnout či zlepšit Vaši fyzickou kondici. Proto je důležité tuto látku tělu dodávat jako doplněk stravy. L-carnitin se tvoří v těle z aminokyselin lysinu a methioninu.

L-carnitin je lipotropní látka (látka „pracující“ s tukem). Jejím hlavním úkolem je zlepšit tvorbu energie přímo z tukových zásob. A jak to funguje? L-carnitin podporuje transport mastných kyselin s dlouhým řetězcem (tyto kyseliny tvoří tuky) přes membránu mitochondrií ve svalových buňkách, kde se mastné kyseliny oxidují (spalují) a přitom se uvolňuje energie.

Nejprve dochází k aktivaci enzymu karnitin acyltransferáza (CAT1), který přenáší jednu skupinu tukových molekul k hydroxylové skupině karnitinové molekuly. Výsledkem tohoto procesu je produkt zvaný O-acyl karnitin ester, který pak prochází vnitřní mitochondriální membránou. Jakmile se dostává do mitochondrií, dochází ke zvýšení hladiny enzymu karnitin acyltransferázy (CAT2). Výsledkem toho je vznik ATP (adenosintrifosfát), který může být rovnou použit jako zdroj energie. ATP je látka, kterou využívají svaly jako okamžitý zdroj energie. Zjednodušeně řečeno díky L- carnitinu mohou být ve Vašem těle využity zásoby tuku jako zdroj energie! Musí ale nejprve vzniknout potřeba tuto energii dodat = svalová práce neboli pohyb! Pokud se L-carnitin podává před tréninkem, napomáhá snižovat napětí ve svalech a tím tak můžete předcházet riziku svalového zranění.

Účinky L-carnitinu:

  • výborný spalovač tuků i při nárazovém použití
  • zlepšuje fyzickou výkonnost
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • snižuje tvorbu kyseliny mléčné ve svalech a v krvi, z toho vyplývá lepší regenerace po zátěži
  • podporuje redukční diety
  • chrání srdce a podporuje srdeční činnost
  • u mužů zlepšuje tvorbu spermií

Dávkování:

Samozřejmě záleží na každém z Vás, co od tohoto doplňku očekáváte:

  • Prevence = 0,5g denně
  • Zhubnutí = 1,5- 2g minimálně 0,5h před pohybovou aktivitou
  • Lepší dlouhotrvající sportovní výkon = 2-4g 0,5h před výkonem

L-carnitin je lepší užívat nalačno, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám při vstřebávání. Ve formě tobolek nebo kapslí jej užíváme asi 45 minut a tekutou formu L-carnitinu stačí 30 minut před pohybovou aktivitou. Připravte se na to, že pocítíte větší teplo a budete se více potit. Ale zároveň budete mít větší sílu a více energie.

Vhodné kombinace:

L-carnitin + HCA = lepší transport mastných kyselin (podpora hubnutí)

(HCA= kyselina hydroxycitrónová, blokuje přeměnu nadbytečných cukrů na tuky)

L-carnitin + Pyruvát = oba spalovače tuků se vzájemně výborně doplňují

L-carnitin + Lecithin = snížení hladiny tuku, podpora srdeční a mozkové činnosti

L-carnitin + BCAA = lepší fyzický výkon a ochrana svalové hmoty (BCAA – větvené aminokyseliny)

Možná, že někomu jsem tímto článkem dodala alespoň trochu motivace pustit se do boje s nadbytečnými kily. Chci jen upozornit, že pokud chcete opravdu dlouhodobě zhubnout, nestačí pouze užívat L-Carnitin, ale musíte si také pozměnit Váš jídelníček (ubrat nadbytečné tuky a cukry) a přidat také občas nějakou oblíbenou pohybovou aktivitu, která Vám zrychlí Váš metabolismus (nejlépe dlouhotrvající aerobní činnost-běh, kolo, eliptical, stepper, inline).

Žádné komentáře:

Okomentovat