neděle 28. prosince 2008

L-carnitin a hubnutí

L-karnitin je jeden z mála odbourávačů tuků, které neodbourávají tuk tím, že přivedou tělo do stresu (jako kofein nebo efedrin) a nemá tím pádem, žádné vedlejší účinky a jeho použití (na rozdíl od kofeinu a efedrinu) je tím pádem naprosto bezrizikové. L-karnitin je navíc už léty prověřený a je u něj bez pochyby jasné, že opravdu funguje - byl objeven již počátkem dvacátého století ruskými vědci a je od té doby hojně požíván.

L-karnitin je látka, která se v těle přirozeně vyskytuje, jeho úlohou je stimulovat transport mastných kyselin s dlouhým řetězcem přes membránu mitochondrií: Dochází k aktivaci enzýmu karnitin acyltransferáza (CAT1), a ten přenáší jednu skupinu tukových molekul k hydroxylové skupině karnitinové molekuly, tím vznikne O-acyl karnitin ester, který už může projit mitochondriální membránou. Když se do mitochondrií dostane, dojde ke zvýšení hladiny enzymu karnitin acyltransferázy (CAT2) a výsledkem je vznik ATP (ATP je látka, kterou využívají svaly jako okamžitý zdroj energie - je to ta samá látka, která vzniká při použití creatinu!!).

Navíc při požití L karnitinu dochází k rychlejšímu přísunu kyslíku do buněk (podobně jako zakázané EPO). Při dostatečné suplementaci tedy mají svalové buňky k dispozici více ATP i kyslíku, tedy obou potřebných látek k podávání intenzivního výkonů, navíc tato energie vzniká z tuků !!

Shrnuto: Lkarnitin zlepšuje využití tuků při pohybu a cvičení, navíc dodává energii při cvičení a to právě z tuků, což je velmi výhodné.

DÁVKOVÁNÍ:
30min. před tréninkem, nebo jiným výkonem 1 až 2 g L-karnitinu, to si musíte vyzkoušet podle pocitů, po L-karnitinu by vám při cvičení mělo být více horko a měli byste mít více síly a energie. Je-li výkon delší než 1hod, doporučuji co hodinu vzít dalších 500mg-1g (zase poexperimentujte, u každého je to jiné) Během dne pro zlepšení odbourávání tuků - 2x denně 500mg.

POZOR! na některé výrobky, které nabízejí např. 500mg L-karnitin komplex, nebo prostě 500mg L-karnitinové tablety atd. … To NENÍ 500mg Čistého L-karnitinu, ale směs s tartrátem, nebo jinou tabletovací směsi a samotného L-kreatinu zde v nejhorším případě může být jen 34% tj. 170mg. Proto vždy hledejte, kolik je ve výrobku L-karnitin base tj. stoprocentního L-karnitinu. Prodává se taku jako L-Carnitin, či pouze carnitin.

Žádné komentáře:

Okomentovat