pondělí 15. prosince 2008

Jak si okořenit hubnutí

Nemusíte utratit "majlant" v lékárně, abyste si koupili prášky na hubnutí. Můžete z toho vyjít poměrně levně a ještě zcela zdravě. Za ztrátou kil a centimetrů totiž mohou být některé druhy koření a bylinky! Poradíme Vám, co vyzkoušet.



Skořice
Udržuje ideální hladinu cukru v krvi a díky tomu nás nepřepadne hlad. Prohřívá tělo.
Jak ji upravit:
Odvar ze skořice (doporučujeme si koupit celou) lze pít jako výborný čaj nebo ho do čaje přidávat.



Hřebíček
Spaluje tuky, které konzumujeme. Umí "vyladit" trávení, zničit choroboplodné zárodky v žaludku a pomáhá proti bolesti.
Jak ho upravit:
Nebojte se ho prostě rozžvýkat, přidávat do teplých nápojů a nebo si udělejte odvar, který můžete pít studený.



Libeček
Pomáhá vylučovat žluč a trávicí šťávy, tudíž urychlí trávení. Navíc i skvěle odvodňuje, čímž podpoří váhový úbytek.
Jak ho upravit:
Jako koření do polévek, omáček nebo si z něj a česneku lze připravit odvar - 1/2 lžičky na 1/2 litru vody.



Máta
Usnadňuje a zrychluje trávení, působí proti nadýmání a křečím, funguje i v případě průjmů.
Jak ji upravit:
Nejjednodušší je mátový čaj z čerstvých lístků. Dobrým trikem je zamrazit lístky do kostek ledu a ty pak přidávat do pití.



Vanilka
Odvádí vodu z těla, takže díky ní hubneme doslova "před očima". Její vůně prý drží na uzdě i naše chutě a přejídání.
Jak ji upravit:
Osvědčený je čaj, ale lze ji přidat do sladkých jídel - například i do dietní jáhlové nebo vločkové kaše.



Šalvěj - Salvia officinalis
Snižuje hladinu cukru v krvi čili pomáhá v hubnutí. Pokud si dietní chybou rozbouříte žaludek, uklidní ho. Listy obsahují zejména silici s thujonem, salviole a cineolem. Tato siličná složka v malých dávkách snižje vylučování potu, působí protizánětlivě, ve větších dávkách jedovatě !! Obsahuje také třísloviny, které mají protizánětlivý a svíravý účinek. Delším skladováním silice ubývá.
Jak ji upravit:
Hodí se na maso i do salátů, při diete si můžete lžičku šalvěje vylouhovat v horké vodě a pak pít jako čaj před jídlem.



Kardamom
Podpoří trávení a tím schopnost těla neukládat tuky do zásoby, ale z těla je vyplavovat.
Jak ho upravit:
Hodí se do slaných i sladkých jídel nebo na přípravu horkého nápoje - s přidáním hřebíčku, skořice a zázvoru.



Pepř

Zažene pocit hladu, prohřeje organismus a tím pádem způsobí rychlejší spalování tuků. Dokáže z těla vyhnat škodliviny.
Jak ho upravit:
Je klasickým kořením, které používáme dle chutí, ale znalci doporučují špetku i do čaje, kakaa nebo horké čokolády.



Zázvor

Zahřeje a rozproudí krev v těle, čímž zrychlí metabolismus a v důsledku toho budete tuky odbourávat rychleji.
Jak ho upravit:
Syrový kořen můžete nastrouhat a přidat lžičku do čaje nebo přelít vodou, nechat louhovat a pak slít.

Vyhněte se mu při bolestech žlučníku!



Muškátový oříšek

Skvěle zažene hlad a udrží na uzdě hormony, které mají na svědomí ukládání tuků - zpomalí jejich snahu nás "obalit".
Jak ho upravit:
Hodí se jako koření třeba do mletého masa, ale i třeba při pečení perníku nebo makového koláče.

Konzumujte jen po špetkách, je to narkotikum!



Levandule

Květy levandule obsahují silice a třísloviny, které potlačují růst bakterií. Působí též mírně tlumivě na nervy a snižují krevní tlak. Zmírňují křečové žaludeční stavy a upravují střevní činnost při nadýmání a průjmech. Plátěné sáčky s levandulí pod polštářem podporují klidný spánek.

Žádné komentáře:

Okomentovat